Vergi Levhası Nedir?
Vergi levhası nedir, vergi levhası nasıl sorgulanır, vergi levhası kimler için gereklidir, vergi levhası zorunlu mudur, vergi levhası nasıl alınır, vergi levhasında hangi bilgiler yer almalıdır gibi sorular son zamanlarda işverenler ve iş kurmak isteyenler tarafından cevapları oldukça merak edilen sorular haline gelmiştir. Promis iWorkBetter olarak, sizler için tüm bu soruları derledik. Vergi levhası hakkında detaylı bilgi edinmek, nasıl alındığını ve sorgulandığı öğrenmek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
Vergi Levhası Ne İşe Yarar?
İçeriğinde yer alanlar ve şekli Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen, vergi tarhına temel olan kazanç tutarlarını ve bunlara karşılık gelen vergi miktarlarını gösteren belgeye vergi levhası denir. Bu tanımdaki vergi tarhı kavramı, kafanızı karıştırabilir.
Vergi tarhı, alınacak olan verginin kanunlarda gösterilen matrah (bir verginin miktarını belirlemek için temel olarak alınan değer) ve oranlar üzerinden hesaplanarak miktarının belirlenmesidir. Bu işlem, yani vergi tarhı işlemi, Vergi Daireleri tarafından yapılır.
Eskiden, vergi levhasının işletmenin merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından rahat bir şekilde okunup görünebilecek bir şekilde asılması zorunluluğu vardı. Ancak mevzuattaki yeni düzenlemeler sonucu, belirtilen şekil ve usulde asılması zorunluluğu, yerini alma ve bulundurma zorunluluğuna bırakmıştır.
Eğer vergi levhası herhangi bir sebepten dolayı alınmaz ve bulundurulmazsa, mükellef tarafından özel usulsüzlük cezası ödenir. Bu usulsüzlük cezasının kapsamı Vergi Usul Kanunu’nda belirtilmiştir.
Vergi Levhasının İçeriğinde Hangi Bilgiler Yer Alır?
Vergi levhasının içeriğinde; mükellefin adı soy adı, ticaret unvanı, iş yeri adresi, vergi türü, bağlı bulunduğu vergi dairesi, vergi kimlik numarası, TC kimlik numarası, işe başlama tarihi, onay kodu (Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından üretilir), beyan olunan matrah ve tahakkuk edilen vergi (son üç yıla ait olmalı ve alt alta ayrı ayrı bulunmalıdır) gibi bilgilere yer verilir.
İnternet üzerinden alınan vergi levhalarında Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından üretilen onay kodu, aynı zamanda vergi levhasının tasdiki konumundadır. Bu kodun bulunduğu bir vergi levhasına sahip olan mükellefin, ekstradan ayrı olarak vergi dairesine giderek vergi levhasını tasdik ettirmesi veya meslek mensuplarına imzalattırması gerekmez.
Burada da ticaret unvanı kavramı üzerinde durmamızda yarar bulunur. Ticaret unvanı, tacirlerin sahip olmakla yükümlü olduğu ve işletmesine ilişkin iş yaparken, yaptığı her işlemde kullanmasının zorunlu olduğu bir unvandır.
Tacirin, TTK (Türk Ticaret Kanunu) gereğince, ticari işletmesinin açıldığı birinci günden on beşinci gününe kadar işletmesinin bulunduğu bölgenin ticari siciline, ticaret unvanını tescil ettirmesi zorunludur. İşletmenin devri durumunda, eğer aksi belirtilmemişse ticaret unvanı da devreder. Ticaret unvanı ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer bilgi de; gerçek kişilerin ticaret unvanında adı ve soy adının, tüzel kişilerin ticaret unvanında ise “anonim şirket” “limited şirket” veya “kooparatif” kelimelerinin bulunması zorunludur. Bunlara ek olarak hem gerçek hem de tüzel kişiler, istedikleri şekilde ayırt edici ek kullanabilirler. Ticari unvanlar şahsidir, tektir. Bir ticari unvan yalnızca bir kişi tarafından tescilli şekilde kullanılabilir. (İsteğe bağlı olarak işletme ortakları hariç)
Vergi levhası oluşturulurken, verilen seçenekler arasından istenilen renk seçilebilir.
Vergi Levhası Kimler İçin Gereklidir?
Gelir Vergisi Kapsamında:
- Ticari kazanç sahipleri
- Zirai (tarımsal) kazanç sahipleri (Gelir Vergisi Kanununun 52. maddesinin altıncı fıkrasında sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar)
- Serbest meslek erbabı (Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket biçiminde olan işletmelerde ortakların her biri için ayrı ayrı alma ve bulundurma zorunluluğu bulunur)
Kurumlar Vergisi Kapsamında:
- Anonim Şirketler
- Limited Şirketler
- Eshamlı Komandit Şirketler
Vergi Levhası Nasıl Alınır?
Vergi levhası alma, üç farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Bunlardan ilki, internet üzerinden Gelir İdaresi Başlanlığı’nın resmi sitesinden yapılır.
- https://intvrg.gib.gov.tr ‘e girilir.
- İnternet Vergi Dairesi seçilir.
- Kullanıcı Girişi kısmına tıklanarak giriş yapılır.
- Sorgulamalar kısmına girilir.
- “Vergi Levhası Oluşturma” seçeneği tıklanır. Gelir vergisi mükellefleri için TC kimlik numarası, kurumlar vergisi mükellefleri için ise şirketin vergi kimlik numarası gereklidir.
Bu yolla oluşturulan vergi levhası bastırılabilir ve saklanabilir.
Vergi levhası almanın ikinci ve üçüncü kaynakları ise çok daha eskiye dayanan yeminli mali müşavirler ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası’dır. Ancak günümüzde, dijitalleşme ile beraber pek çok işlemde olduğu gibi, vergi levhası alma işleminde de internet üzerinden alma yöntemi çok daha sıklıkla tercih edilmektedir.
Vergi Levhası Nasıl Sorgulanır?
Vergi levhası sorgulama, ikisi de internet üzerinden olmak üzere, iki farklı platform aracılığıyla yapılabilir. Birinci platform, pek çok alandaki bürokratik işlemlerimizi kolaylaştıran ve hızlandıran, farklı sebeplerden aşina olduğumuz e-devlettir. Vergi kimlik numarası ya da TC kimlik numarasını bildiğiniz her mükellefin vergi kimlik numarası, unvanı, aktifliği, vergi levhası gibi bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Vergi levhası sorgulamak için kullanılan diğer platform ise, Maliye Bakanlığı’nın Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesidir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde bulunan sistem sayesinde, kurum ve kuruluşlarının vergi levhalarının güncel olup olmadığı sorgulanabilir, aynı zamanda daha önce sorgulama yaptıkları bir mükellefe ait yeni bir vergi levhası oluşturulursa mesaj gönderilebilir.
Vergi Levhasında Bilgi Değişimi Nasıl Olur?
Eğer ki şirket bilgileriniz değiştiyse, bilgi değişimini İnternet Vergi Dairesi’nde bu işlem için hazırlanan bölümü kullanarak değiştirebilirsiniz. Fakat vergi levhasını aldıktan sonra, yanlış girdiğiniz bir bilgi fark ederseniz, bunun için bağlı bulunulan Vergi Dairesi’ne dilekçe yazarak başvurmanız gerekiyor.
Yazan; Betül Bayrak