Stopaj Nedir?
Stopaj vergi ödeme modelidir. İşverenlerin kurumlar vergisine ya da gelir vergisine tabi bir kazancının, belirli bir oranının işi yapana ödenmesi sırasında bu tutarın bir kısmının korunarak, iş yapan adına peşin olarak vergi dairesine yatırılması olarak tahsil edilen bir vergilendirme modelidir.
Stopaj, Maliye bakanlığının vergi tahsilini daha kolay ve garantili bir şekilde gerçekleştirme ihtiyacından doğan bir vergi ödeme şekli olarak bilinir.
Uygulama yöntemi açısından en güvenilir model olarak bilinir. Stopaj, ticari ilişkiden kaynaklı gelir olarak firmaya geldiği anda , devlet tarafından bu geliri oluşturan kaynak tarafından tahsil edilir.
Stopaj vergisinin bir hedefi de, küçük meblağların vergiden kaçırılmasını engellemek diyebiliriz . Ayrıca vergi mükelleflerinin de bir miktar da olsa işlem yükü azalmaktadır. Diğer bir kolaylık da; gelirin gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra
vergi dairesine aktarılmasının gerçekleşmesi Mükellef üzerinde de rahatlatıcı bir etki oluşturmaktadır .
Stopaj Nasıl Hesaplanır?
Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarında stopaj vergisine ait maddeler belirtilmektedir. Stopaj vergisi vereceklerin kimler olduğu hangi şartlarda stopaj vergisi ödemeleri gerektiği açıklanmıştır.. Bürüt ücret üzerinden stopaj hesabı yapılır.Her yıl Mart ve Temmuz ayında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir.
Serbest meslek mensuplarına kazançlarının üzerinden %20 stopaj kesintisi yapılır. Örneğin Bürüt ücreti 4000 TL olan bir serbest avukata %20 stopaj kesintisi yapılır
Stopaj kesintisi şöyle hesaplanır. 4000×20/100=800TL Bu durumda bu avukatı çalıştıran işletme 800 TL Maliye ye 3200 TL avukata ödeyecektir..
Bu hesaplama iş veren tarafından ödenen stopaj vergisi için yapılan hesaplamadır.
Bunun dışında iş yeri olarak kiralanan gayrimenkuller için kira stopajı kiralayanlarca ödenir.
Stopaj Nasıl Ödenir?
Stopaj bir vergi şeklidir. Vergi dairesine peşin olarak ödenmesi gerekir. Beyan edilmiş tahakkuku çıkmış vergiler tahakkuk numarası ile internet üzerinden kolaylıkla ödenebilir.
Stopaj Oranları Nelerdir?
Gelir vergisi kanununda belirlenen listelerce stopaj oranları ödeme türlerine göre belirlenmiştir. Bu listelerdeki oranlara göre kazançlardaki stopaj ödemesi beyan edilir ve gerçekleşir.Yıllık olarak bu listelerdeki oranlarda değişiklik olabilir.
Stopaj hesapları aksi bir durum olmadıkça bürüt ücret üzerinden hesaplanır.
- Stopaj vergi ödemesi yapılması gereken kazançlar;
- Serbest meslek mensupları
- Çalışana yapılan ücret ödemesi
- Kira ödemeleri
- Kar payları
- Gider pusulası ile yapılan ödemelerde
Stopaj vergisi ayrıca vadeli mevduat hesaplarında da yasanın belirttiği oranlarda uygulanmaktadır.
Kira ödemeleri ve serbest meslek çalışanlarına yapılan ödemelerde stopaj oranı %20’dir. Kira ödemelerini kiracı, serbest meslek çalışanlarına yapılan ödemeleri hizmeti alan kişi öder. Bunlar dışında farklı kategorilerin farklı kombinasyonlarından stopaj ödemeleri %2 ile %35 arasında değişiklik gösterebilmektedir. Hangi koşullarda yüzde kaç oranında stopaj kesintisi alındığına dair Resmi Gazete’de yayınlanan ilgili tebliği inceleyebilirsiniz:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/05/20200527-10.htm
Burada parmak basmamız gereken en önemli husus, yukarıdaki resmi gazetede yayınlanan oranların 2020’nin son 5 ayı için geçerli olmadığıdır. Maliye Bakanlığı, pandemi döneminin de etkisiyle 2020’nin son 5 ayı için ayrı vergilendirme oranları belirlemiştir. Buna göre KDV oranları %18’den %8’e, kültürel faaliyetlerde (alkollü içecekler hariç yeme içme, sinema, tiyatro, müze, turizm, konaklama) alınacak vergi oranı %8’den %1’e, iş yeri kira stopajında alınacak vergi miktarı ise %20’den %10’a düşürülmüştür. Bu stopaj indirimlerinin süresinin uzatılma durumu şu an için gündemde değildir.