Nace Kodu Nedir?
NACE “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne” kısaltmasıdır. Nace kodu 6 haneli rakamlardan oluşan bir koddur: Firmaların çalıştıkları konulara göre tehlike gruplarını, derecelerini belirleyen bir sistemin ekonomik faaliyetlerdeki istatistiksel sınıflandırılmasında önemlidir. Tehlike sınıflarına göre ayrılan işyerleri (İSG) İş sağlığı güvenliği kanunu çerçevesinde gerekli önlemlerin alınması için NACE kodunun bilinmesi gereklidir. Nace Kodu Avrupa Birliğin deki ticari ilişkilerde de kullanılır. Türkiye de ilk defa iş yeri açacaklar bulundukları illerdeki Ticaret Odalarına kayıt olmadan önce NACE kodunu bilmeleri işyeri faaliyetlerinin sınıflandırılması açısından ve her türlü ticari işlerinde önem arz etmektedir.
Nace Kodu Neden Önemlidir?
Nace Kodunun şirket tarafından bilinmesinin en önemli faydası şirket faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde sürdürülmesi anlamına gelir. NACE kodu İşletmenin tehlike sınıfını bilmesi ve bu sınıfa uygun güvenlik tedbirleri alması noktasında ve bu iş süreçlerinin daha planlı bir şekilde yürümesi anlamında önem taşır.
Günümüzde halen NACE koduna önem vermeyen şirketler olabilir. Ancak her türlü şirket yoklama ve denetimlerinde bu kod sorgulanır ve bu koda uyumlu faaliyetlerin takibi yapılır.
Ayrıca son yıllarda Nace kodu uygulamasına önem verilmesinin bir diğer sebebi de Avrupa Birliğine girme hazırlıklarıdır. Bu çalışmalar kapsamında NACE kodu kullanılarak ekonomik anlamda ilgili istatistiklerin üretilmesinin ve kullanımının yaygınlaşmasının sağlanması ile önemli bir kriter noktasıdır.
Şirketlerin vergi denetimleri sektörel bazda faaliyet durumunu gösteren koda göre yapılmaktadır. Yanlış alınmış olan faaliyet kodu Maliye bakanlığı tarafından incelemeye alınabilir. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da her türlü denetimini işverene faaliyet kodu üzerinden yapmaktadır. Örneğin şirket çalışanına ödediği SGK primi de faaliyet kodundaki tehlike sınıfına uygun olarak yatırılmaktadır. Az tehlikeli sınıfa giren faaliyet koduna göre maaş ödeyen fakat çok tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren bir firma Çalışma bakanlığına ceza ödemek durumunda kalacaktır. Aynı şekilde Çok tehlikeli sınıfta faaliyet kodu beyan edilmiş bir firma gerçekte az tehlikeli olarak çalışıyorsa. Çalışanına fazladan SGK primi ödemiş olacaktır.
Bunların dışında şirketlerin faaliyet konularının NACE kodu üzerinden güncel tutulması da önemlidir. Çünkü şirket faaliyet alanında gelişmeler ve yenilikler olabilir. Bu da diğer tüm konuları etkileyecektir.
Ayrıca tüm ihalelere şirketler faaliyet belgeleri ile girmektedir. Başta KOSGEB olmak üzere devlet teşvik, destek ve yardımlarında da bu belgeye ihtiyaç duyulmaktadır. Faaliyet belgeleri şirketlerin üye oldukları Ticaret odalarından alınır.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye’nin sanayi, ticaret ve teknoloji envanterini bu bilgiler ışığında tutmaktadır. Her şeyden önemlisi ülke ekonomimize yön veren en önemli kaynak bu envanter üzerinden çıkarılır.
Nace Kodu Nasıl Öğrenilir?
NACE kodunu öğrenmenin yöntemlerinden biri Ticaret odalarının web sitesidir. Firmanızın faaliyet alanlarını ilgilendiren kelimeler üzerinden ilerleyerek NACE kodunu öğrenebilirsiniz. Bu yöntemin dışında bir diğer NACE kodu öğrenmenin yöntemi de İşyerinizin SGK Sicil numarasının 2. Rakamından başlayarak 7. Rakamına kadar olan 6 hane NACE kodunuzu meydana getirir.
Nace Kodu Nasıl Değiştirilir?
Şirketler kuruluşlarında ticaret sicillerinde yazan iştigal konularında faaliyet gösterirken. Ticari faaliyetlerine bağlı olarak zaman içerisinde konuları gelişebilir değişebilir ya da değiştirebilirler. Bu durumlarda şirketin ana faaliyet kodunu, yani nace kodunu değiştirmesi güncellemesi gerekmektedir. Web üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasında ‘İş yeri Nace Değişiklik Talep Sistemi ‘sayfasından da giriş yapılarak güncelleme talebi işlemleri yapılabilir.
2013 yılından beri Maliye Bakanlığı Ticaret odalarının yönetim kurulunu bu işlemden sorumlu tutmaktadır. Ve her yıl rutin olarak kontrol yapmaktadır.