İmza Sirküsü Nedir?
İmza sirküsü nedir, imza sirküsü nasıl alınır, imza sirküsü nereden alınır, imza sirküsünün süresi nedir, imza sirküsü ne işe yarar, imza sirküsünün geçerlilik süresi nedir, imza sirküsünün 2020 ücreti nedir, nasıl hesaplanır, imza sirküsü nasıl ve nereden sorgulanır gibi sorular, özellikle kurumsal çalışanlar tarafından, evrakta sahtecilik ve verilerin korunamaması gibi suçlar sebebiyle merak edilen sorular arasında yer almıştır. Biz de, Promis iWorkBetter olarak, tüm bu soruları cevaplarıyla beraber sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz!
İmza sirküsü, kabaca “Resmi işlemlerde ve özellikle maddi konularda imza yetkisi bulunan kimselerin imza örneklerinin, noter onayının ve belgede imzası bulunan kişilerin yetki sahibi olduğu ifadesinin yer aldığı belge” olarak tanımlanabilir.
İmza Sirküsü Nereden Alınır?
İmza sirküsü alabilmek için, notere başvurmak gerekir.
İmza Sirküsü Nasıl Alınır?
İmza sirküsü alabilmek için aşağıdaki aşamaları izlemek gerekir.
- Üçüncü maddede ayrıntıları açıklanacak olan imza sirküsü için gerekli belgeler hazırlanır.
- Notere imza sirküsü için talepte bulunulur.
- Sirküye konu olacak olan yetkili kişinin nüfus cüzdanı ile nüfus cüzdanının fotokopisi, sirküde belirtilen kurumun kayıtlı bölgenin konumun ticaret sicil gazetesi, sirküde belirtilen kurumun vergi levhası (Vergi levhası hakkındaki yazımız için bakınız: https://iworkbetter.com/vergi-levhasi-nedir/ )
- Noter tarafından adına imza sirküsü oluşturulan yetkili kişinin en az 3 imza örneği alınır (Aynı imza, 3 ayrı defa yazılır)
- Ödeme yapılır, bu ödeme ilk nüsha için 2020 yılında 98 TL’dir.
Bu sayede tüm işlemler, eğer ki belgelerin notere gidilmeden önce hazırlanma aşamasını saymazsak, notere gidildiği andan itibaren yalnızca birkaç dakikalık bir süre içerisinde tamamlanmış olur. İmza sirküsünün hem noterde, hem ilgili kişide ayrı ayrı bulunma zorunluluğu vardır.
İmza Sirküsü Ne İşe Yarar?
- İmza sirküsünün sahibi yetkilendirilmiş kişi ve yetkili olduğu kurum, yasal olarak güvence altına alınmış olur.
- Sahte imza, evrakta sahtecilik, dolandırıcılık suçlarının önüne geçilmiş, bu tip ve bu tiple ilişkin suçlar büyük bir ölçüde engellenmiş olur.
- Kurumun haberinin olmadığı olası bir sahtecilik suçunda kanıt niteliği taşır. Zira sahip olunan yasal güvence de esasen buradan gelmektedir.
- Yetkili kişi ve/veya kişilerin belli olmasını sağladığından, herhangi bir durumda yetkili kişi karmaşası yaşanmadan, kimin konuyla ilgileneceğinin önceden belli olmasını sağlar, şirket içi karışıklıkların önüne geçilir.
İmza Sirküsünün Ücreti Nedir?
İmza sirküsünün ücreti, yukarıda da belirttiğimiz gibi ilk nüsha için 2020 yılı içerisinde 98 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret, notere ödenir. İlk nüshadan sonraki nüshalarda ise bu ücretin miktarı değişir. Örneğin, 2 nüsha almak isterseniz 98 TL’yi 2 ile değil 1.5 ile çarpar ve totalde 147 TL ödersiniz.
İmza Sirküsü Nasıl Sorgulanır?
İmza sirküsü, e-devlet üzerinden sorgulanabilir. E devlet arama butonuna “firma yetkili belgesi sorumlu kişi sorgulama” yazarak, imza sirküsü sorgulama sayfasına erişebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise, notere başvuru yaptıktan ve gerekli evrakları teslim ettikten sonraki 3 gün içerisinde imza sirküsünüzü e-devlet sistemi üzerinden görüntüleyemeyebileceğiniz olabilir. Bazı durumlarda noterin kendi düzenlemesi gereken işlemler olabildiğinden, e-devlette gözükme süresi uzayabiliyor ancak yine de diğer resmi işlemlere kıyasla imza sirküsüyle alakalı işlemlerin tamamlanma süresi çok az oluyor.
İmza Sirküsü Süresi Nedir?
İmza sirküsü süresiyle kast edilen aslında imza sirküsünün geçerlilik süresidir. Mevzuatta, bu konuyla alakalı herhangi bir bilgi yer almamaktadır ancak uygulamada bu konunun bir yürütülüş yöntemi vardır. Bu yöntem, başvuru esnasında geçerlilik süresinin ne kadar olacağının belirlenmesiyle başlar. Ancak o an kurumdaki mevcut yönetim kurulu, ya da yetkilendirilmiş kişinin kurumda ne kadar çalışacağı gibi faktörler de baz alınır. Mevcut yönetim kurulu değiştiğinde ya da yetkilinin kurumda çalışma süresi dolduğunda imza sirküsünün geçerlilik süresi ortadan kalkabilir. Bunun dışında, eğer ki başvuru esnasında bir geçerlilik süresi belirtilmemişse, kural olarak 3 sene sonunda sirküsün geçerlilik süresi dolmaktadır.
İmza Sirküsü İle İmza Beyannamesinin Farkı
Hem imza sirküsü, hem de imza beyannamesi belirli bir ücret karşılığında noterden talep edilerek çıkarttırıldığından, birbirleriyle çok karıştırılan kavramlardır. Ancak imza beyannamesi gerçek kişiler için çıkartılırken, imza sirküsü ise tüzel kişiler için hazırlanır.
Yazar; Betül bayrak