Emin Caner ile iWorkBetter
Daha İyi Çalışmak Varken Neden Başka Çözümler?
Bilinen birçok dijital çözüm ve yönetim sistemi, teknoloji tarihinin arka sayfalarında kaldı. Artık her gün daha da dijitalleşen dünyada, inanılmaz bir teknoloji yarışına tanıklık ediyoruz.
iWorkBetter’dan Emin Caner ile iş hayatında çoğu zaman karmaşık olan koşulları, dijital ortamda teknolojik yöntemlerle çözen programlar hakkında bir sohbet gerçekleştirdik.
Dijital Dönüşüm... Son zamanlarda sıkça duyuyoruz. Bir dijital dönüşüm ürünü yatırımcısı olarak size de sormak istiyoruz: Nedir bu "Dijital Dönüşüm"?
Bu kapsamlı bir konu. Ben size şirketlerdeki dönüşümden bahsedeyim. Dijital dönüşüm, teknoloji dönüşümü değil iş yapma şeklinin dönüşümüdür. Bilinen klasik yöntemlerden sıyrılıp hayatımızın birçok alanındaki, iş ve süreçlerimizi dijital yenilik ve çözümlerle yönetmek diyebilirim. İhtiyaç oldukça dizayn edilmiş yönetim uygulamalarının yerine izlenebilir, yönetilebilir, uygulanabilir bir yöntem.
Geliştirmiş olduğunuz "Yeni Nesil Şirket Yönetimi" olarak nitelendirdiğiniz ürününüz iWorkBetter dijital dönüşümün en iyi örneklerinden. Sizin de bir dijital dönüşüm hikayeniz var ki iWorkBetter’ı yarattınız.
Bu ürünün arkasında nasıl bir hikaye var, bu fikir nasıl doğdu?
Aslında ihtiyaçtan doğdu. Şirket olarak bize ne yaptığımızı ve nasıl yaptığımızı anında gösterebilecek yazılım arayışına girdik ve piyasada gördük ki, herkesin odaklandığı tek bir nokta vardı; o da muhasebe kayıtları ve bunun takibi. Halbuki iş esas muhasebeye gelene kadar olan bölümdü. Süreçler doğru çalışmalı ki, zaman kaybı minimum olmalıydı, bilgi akışı maksimum olmalı ki şirket doğru yönetilmeliydi. Yalnız siparişler değil, satışlar değil, bu noktaya gelene kadarki iş akışı önemli idi ve iş alındıktan sonraki süreçlerin doğru ve hızlı takibi başarıya götürecekti. İşte bunları hayal ederek yola çıktık ve sonunda zor olanı; şirket içindeki bütün süreçleri bir çatı altında toplamayı başardık. Ve bunu yeni nesil teknolojiler ile başardık.
iWorkBetter işletmelere hangi konularda çözümler sunuyor?
iWorkBetter şirket yöneticilerine ve çalışanlarına ne gibi katkılarda bulunuyor?
Genelde farkında olunmayan ya da dikkat edilmeyen en büyük maliyet kalemi olan zaman maliyetinden büyük ölçüde tasarruf etme fırsatı tanıyor. Belli bir disiplin altında çalışmayı ve şirketlerin kendi disiplinlerini, çalışma süreçlerini oluşturup, bu düzende süreçleri ilerletebilmelerini sağlıyor. Şirket yöneticileri, sistemi doğru kullandığı takdirde ileriye dönük planlama ve gerekirse önlemleri alabiliyor. Ürün web tabanlı olduğu için istenen bilgilere ulaşım her yerden olabiliyor. Bu da iş paylaşımını ve takibini kolaylaştırıyor. Bütün verilerin sistemde olması nedeni ile karar alma sürecinde farklı departmanlardan veriler bekleyip sonra karar verme yerine ihtiyaç duyulduğunda verilere erişme ve karar almayı sağlıyor.
iWorkBetter’ın piyasadaki diğer yazılımlardan farkı nedir?
iWorkBetter ciddi bir yatırımla bu günlere geldi ve bu yol epey meşakkatli bir yol olsa gerek. İlk yola çıktığınız güne ve bugüne baktığınızda, şu anda iWorkBetter’ı nerede görüyorsunuz?
iWorkBetter’ın altyapısı ile ilgili biraz teknik bilgi verebilir misiniz?
iWorkBetter’ın gelecekteki hedefleri nelerdir?
Bu tabloya baktığımız zaman sorumuzun cevabı aşikar fakat daha derin bir perspektifle sizden dinlemek isteriz: Bir firma da neden böyle bir sisteme geçmelidir?
- Bir firma nasıl olurda sadece ve sadece muhasebe yazılımı kullanarak şirketteki süreçleri yönetebilir?
- Bir firma nasıl olurda minimum iş gücü ile maksimum verimi almadan başarılı ve karlı bir şirket olabilir?
- Bir firma her hangi bir bilgiye ulaşmak için birden fazla yazılım kullanarak zaman kaybını minimize etmeden nasıl karlı olabilir?
Sormuş olduğumuz soruların cevaplarını arayan firmalar böyle bir sistem ile tanışmalıdır.
Bu tarz bir sisteme geçmek isteyen firmaların seçim aşamasında dikkat etmeleri gereken unsurlar mutlaka olmalı. Bu konuda tavsiyelerinizi alabilir miyiz?
Birinci grup; ERP ve Şirket Yönetim yazılımı arayışı içinde olanlar için:
- Satın alacağınız yazılımı iyi kurgulayıp sizi disiplinli çalışmaya zorlaması ve sizin de buna uymanız ve sonuna kadar bu disiplinden taviz vermemeniz lazım.
- Excel dahil şirket yönetimi için başka bir yazılıma ihtiyaç duymamanız lazım. Excel dünyanın en kuvvetli veri tablosu yazılımıdır, fakat çok büyük vakit kaybıdır, çünkü bu excel tablosuna gireceğiniz bilgiler zaten sistemde mevcut olmalı, Excel’in size vereceği raporu bir tuşla sistemden alabilmelisiniz. Örneğin çok fazla Excel’e baş vurulan tablolar, ödeme planı oluşturmak, proje iş planı oluşturmak, teklif hazırlamak, satış raporu oluşturmak, sipariş formu oluşturmak gibi tabloları Excel ile yapıyorsanız, bir şeyleri yanlış yaptığınıza emin olabilirsiniz.
- Web tabanlı olması artık kaçınılmazdır. Hem her yerden bilgiye erişmenizi sağladığı gibi, makine (hardware) bağımlı olmazsınız.
- Kullanacağınız yazılım için firmanızda bilgisayar mühendisi ve sorumlusuna ihtiyaç duymamalısınız.
- Yazılımın kullanılması konusunda şirket içi dirençler olmamalı ve olmasına izin vermemelisiniz.
- Büyük serverlar yerine güvenilir bulut dünyasında bir server kiralamanız daha akılcıdır. Hem bilgilerin güvenliği, hem maliyet, hem de server’a sürekli ulaşılabilirlik açısından gereklidir.
- Yazılımın kullanımı kolay olmalı ve sistemin genel yapısında ve bütün ekranlar/modüllerde şirket içi dirençleri aza indirmeli. (Bu madde yazılım seçme kriteri değil gibi. Mutlaka değinilmesi gereken bir konu fakat başka bir yere yedirip buradan çıkarmayı öneriyorum.)
- Mümkün olduğunca tek bir yapıda aynı dili konuşan aynı yazılım içerisinde, tüm şirketler için ortak bir platform seçmelisiniz.
İkinci grup, Devlet kurumları:
- Bir tek tavsiyemiz ve önerimiz olabilir, %100 yerli olan bizim framework’ü görün ve deneyin. Türk girişimine, Türk sermayesine ve Türk mühendislerine güvenin.