E-fatura Nedir?
E-Fatura, firmaların ticari hayatını kolaylaştırmak maksadıyla , taraflar arasında standart oluşturarak faturaların güvenli bir şekilde dolaşımını sağlamak amacıyla T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürütülen uygulamadır.
Bu zamana kadar kullanılan fatura yöntemine kıyasla çok daha hızlı, verimli ve avantajlı bir şekilde süreçleri yönetmenizi sağlar.
“E-fatura Avantajları”
- Faturalarınızın oluşturulmasından gönderilmesine kadar tüm süreçlerin yönetiminde zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
- Kargo takip süreçleri ortadan kalktığı için faturalarınızın kaybolma riski de ortadan kalkmış olur , nakit akışınız hızlanır.
- Özel entegratör ile çalışmayı tercih ettiğiniz taktirde, her türlü güncel mevzuat değişikliklerine uyum sağlama, destek, operasyon,süreçler maliyet vb. konularda firmanıza avantaj sağlayabilirsiniz.
- Özel entegratörün Bulut uygulamasıyla istenen faturaya; internet aracılığı ile her yerden, kolay ve hızlı erişim sağlayabilirsiniz.
“E-fatura Mükellefleri Kimlerdir?”
e–fatura kullanması gereken mükelleflere e–fatura mükellefi denir. 2018 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, yürürlükteki kanunlar kapsamında e–fatura mükellefi olarak kabul edilir. e-Fatura ya belirtilen tarihlerde geçiş yapmak zorunludur .E-fatura ya geçiş yapmayan işletmelere Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen cezalar uygulanmaktadır.
“E-fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?”
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2018 veya müteakip yıllık cirosu 5 milyon TL’yi aşan mükelleflere 1 Temmuz 2020’ye kadar e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmiştir.
Ayrıca ciro zorunluluğu olmadan e-fatura, e-defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu olan gurupları da şöyle sıralayabiliriz.
1-ÖTV I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi için EPDK’dan lisans alan mükellefler,
2-ÖTV III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal edenler,
3-Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunda belirtilen aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında gayrimenkul, ev, arsa, çeşitli eşya motorlu araç vasıtalarının satılması ve kiralanması için ilan yayınlayan internet sitesi sahipleri veya işleticileri ile internet ortamında çeşitli reklamlar yayınlanması konusuna aracılık eden, internet reklamcılığı hizmet aracıları,
4-Komisyoncu veya tüccar olarak meyve ve sebze tekstil ticareti yapan mükellefler,
“E-fatura Nasıl Kesilir?”
e-Fatura kesmek için sisteme giriş 3 farklı yolla olabilir.Bunlar;
1-Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi sitesi üzerinden (GİB portal)
2-Firmanızın bilgi işlem sistemi üzerinden Başkanlığın sistemine entegrasyonu.(GİB ile entegrasyon)
3-Muhasebe programlarını kullanan özel entegratörler
İworkbetter kullanıcıları da Muhasebe Finans Yönetimi modülü altından Faturalar modülünden e-fatura kesebilir takibini yapabilir.
“E-fatura Nasıl İptal Edilir?’’
Temel e-fatura kesip gönderildi ise ve bir yanlışlık varsa iptal etmek için https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ portalına giriş yaparak mali mühür kullanarak iptali karşılıklı firma ile gerçekleştirebiliyor.
İptal portalına girdikten sonra; fatura kesen taraf olarak:’Fatura iptal talebi oluşturmak için tıklayınız’ butonuna basılıyor. Ayrıca fatura kesilen tarafta aynı sayfa üzerinden portala giriş yaparak ‘Fatura iptal taleplerinin durumlarını görmek ve adınıza gelen iptal taleplerine onay vermek için tıklayınız ‘butonuna tıklaması gerekiyor. Bu şekilde faturaların iptali sağlanabiliyor.
“E-fatura İle E-arşiv uygulaması arasındaki farklar nelerdir?
e-Fatura, sisteme kayıtlı mükellefler arasında düzenlenen faturaların gönderimidir.
e-Arşiv fatura uygulaması, e-Fatura mükellefi olmayan kurumlar arasında ve son kullanıcılara düzenlenen faturaların elektronik halidir.
- e-Fatura uygulaması, sadece e-Fatura mükelleflerine oluşturulan faturaları içerir.
e-Arşiv uygulaması ise e-fatura mükelleflik durumu olmayan son kullanıcı ve firmalara gönderilen faturaları kapsamaktadır.
- e-Fatura uygulamasında oluşturduğunuz faturalarınız otomatik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na yönlenir, GİB onayı ile alıcınıza e-posta yoluyla iletilir.
- e-Arşiv uygulamasında oluşturulmuş olan faturalarınız alıcılarına direkt e-posta yoluyla iletilir. Raporlaması takip eden ayın 15’ine kadar GİB’e beyan edilir.
- e-Arşiv’in mükelleflik durumu bulunmayan son kullanıcı ve firma olan alıcıları, eğer faturalarını e-posta yoluyla almak istemezlerse, bu faturalar A4 kağıdında çıktı olarak da iletilebilir. Bu durumda faturaların 2. kopyası 10 yıl boyunca saklanmaktadır. E-Fatura tarafında ise, faturalar satıcı tarafınca hazırlanıp, alıcıya gönderildikten sonraki bütün süreçler GİB sistemi üzerinden takip edilebilir.
“E-arşiv fatura Nasıl Kesilir?”
E-arşiv fatura kesmek için; E-arşiv portal interaktif şifre ile giriş ekranına girilir. https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html
Bu ekranda kullanıcı kurum adı ve vergi numarası görünen kuruma ait ekran çıkar Modül olarak e-arşiv portal seçilir.Sol tarafta işlemler kısmında 2 başlık görünür.
– Belge işlemleri
– Kullanıcı İşlemleri
Belge işlemleri seçilir
-5000-30000 TL fatura oluştur
-5000-30000 TL Taslaklar
Fatura oluştur seçilir ve çıkan ekrandaki fatura bilgileri tek tek doldurulur.
Oluştur butonu ile ekrandan çıkılır.
Oluşturulan e-arşiv fatura bu haliyle taslak durumundadır.Ve sol tarafta işlemlerim altındaki -5000-30000 TL Taslaklar ekranına girilerek oluşturulan taslak görüntülenip gerekli kontroller yapılabilir.Herhangi bir düzeltme yapılacaksa düzenle butonuyla e-arşiv fatura içerisindeki düzeltme yapılır.Son halini alan fatura GİB İmza butonu tıklanarak SMS yoluyla onay şifresi alınması sağlanır. Onay şifresi girilen fatura onaylanmış olur. Daha sonra bu ekran üzerinden İndir butonu ile bilgisayara indirilen e-arşiv fatura alıcıya mail yoluyla ulaştırılır. Ulaştığına dair alıcıdan teyit alınır.
Ayrıca Tasaklar üzerinden tarih aralığı verilerek kesilen tüm e-arşiv faturalar görüntülenebilir.
E-Arşiv Fatura iptal edilir mi?
E-arşiv faturanın hatalı olduğu fark edildiğinde iptal edilmesi mümkündür.
İptal edilen e-arşiv faturaların takip eden günün mesai sonuna kadar oluşturulacak e-arşiv raporu ile GİB’E raporlanması gerekir. E-arşiv fatura uygulamasında fatura düzenlendikten sonra herhangi bir sebeple iptal edilmesi halinde e-arşiv faturalara ait bilgilere e-arşiv raporunun ‘fatura iptal’ kısmına belirtilerek GİB’e gönderilmesi gerekir.