E-Beyanname Nedir? Nasıl Hazırlanır?
Dijitalleşen dünyanın elektronik ortamlarında her türlü devlet kurumu işleri yapılmaya başlanmış kurumların iş yükleri oldukça hafiflemiştir. İşlemler hızlanmış, maliyetleri azalmış kağıttan ve mürekkepten de tasarruf edilmiştir. E-beyanname Vergi dairelerine elden gönderilen beyannamelerin gerekli usullere ve kanunlara göre elektronik olarak iletilmesidir.
E-beyanname uygulamaları mali işler ile uğraşan muhasebeciler, döner sermayeciler, belediyeler, idareler, kamu teşebbüsleri tarafından kullanılmaktadır.
E-Beyanname Nasıl Hazırlanır?
E-beyanname uygulamaları bilgisayarlarımıza indirilir. İndirilen bu programların tamamı bilgisayar üzerinden işlem yapacağından bu aşamada internete gereksinim yoktur. E-beyanname bu programlar sayesinde kolaylıkla hazırlanabilir.
Beyanname Düzenleme Programının çalışabilmesi için bilgisayarınızın minimum 256 MB RAM ve Pentium-III işlemciye sahip olması ve Windows işletim sistemi kurulu bulunması gerekmektedir. Ayrıca bilgisayarlarda JRE 1.4. (Java Runtime Environment) programı kurulu olmalıdır.
Hazırlanan e-beyannameler Maliye Bakanlığı gelir idaresinin sitesine yüklenir. Bu siteye www.gib.gov.tr kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapılmalıdır. Şifrenin ve/veya kullanıcı adının unutulması halinde bağlı bulunulan vergi dairesine müracaat edilmelidir.
Yüklemesi yapılan e-beyanname ilgili vergi dairesi tarafından incelenir. Sorunsuz ise kabul edilir. Fakat bir hata tespit edilirse gerekli düzenlemenin yapılması için e-beyanname düzenleyicisine haber verilir. Fakat e-beyanname kabul edilmişse tahakkuk fişi, tahakkuk fiş numarası ile beraber online olarak beyanname sahibine gönderilir. Bu fiş PDF formatındadır. Bu fişin numarası önemlidir çünkü aradan zaman geçtikten sonra tahakkuk fişinizi görüntülemek isterseniz fiş numarasını girmeniz gerekmektedir. Tahakkuk, vergi hukukuna ait bir kavramdır ve daha anlaşılır bir ifade ile “yerine getirme” demektir. Yani tahakkuk fişi, yerine getirme fişidir.
E-beyanname ile gönderilebilecek belge sayısı oldukça fazladır. Öncelikle vergiler, KDV,Kurumlar Vergisi, Şans Oyunları Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Muhtasar Beyanname, Noter Harçları Vergisi, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kesintisi, KKDF, Yıllık Gelir Vergisi, Noter Harçları Vergisi, Banka Muameleleri Vergisi, MEP İştirakçileri Kurumlar Vergisi e-beyanname ile kolaylıkla sonuçlandırılabilir.
E-beyannamenin Avantajları Nelerdir?
İşlemlerin hızlanması
Geçmişe yönelik her türlü beyannameye hızla ulaşılması
Hataların en aza indirilmesi
İnternet erişiminin olduğu her yerde yapılabilir işlem olması
Kimler E-Beyanname Kullanabilir?
Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi’nin resmi hesabından verilen bilgilere göre;
Aktif büyüklükleri veya net satış hasılatlarının belli bir tutarın üzerinde olması nedeniyle beyannamelerini meslek mensubuna imzalatmak zorunluluğu bulunmayan mükellefler,
Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler (meslek mensupları),
Katma Bütçeli İdareler,
İl Özel İdareleri,
Belediyeler ve bunlara bağlı iktisadi işletmeler,
Kamu İktisadi Teşebbüsleri,
Devlet ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri İştirakleri,
Döner Sermayeli İşletmeler,
Özerk Kuruluşlar,
Diğer Kamu Kurumları,
Noterler,
Muhasebeye ilişkin işlemleri, işletmede bağımlı olarak çalışan ve Ruhsat almış bulunan meslek mensupları tarafından yerine getirilen mükellefler,
Herhangi bir hadde ve sınırlamaya tabi olmaksızın, Yeminli Mali Müşavirlerle tam tasdik sözleşmesi imzalamış olan mükellefler,
Gayrimenkul sermaye iradı mükellefleri,
Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri,
Ruhsat almış Avukatlar,
Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerden, mesleki faaliyetini icra etmeyen ancak gelir getirici faaliyette bulunanlar
İstemeleri halinde beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebileceklerdir
E-Beyanname Başvurusu Nasıl Yapılır?
İlgili vergi dairesine başvurulur. Bu başvuru, Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formunun doldurulması ve bağlı bulunulan vergi dairesine teslimi ile yapılır. Gerçek kişiler bizzat, tüzel kişiler vekilleri aracılığı ile bu işlemi gerçekleştirirler. Bu işlemin bağlı bulunulan ilgili vergi dairesi tarafından incelenmesi ve onaylanmasının ardından e-beyanname hakkı kazanılır.