DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ TETİKLEYEN UNSURLAR
Müşteriye ulaşımda, onların dikkatini çekmede, satışta, varsa servis gibi adımlarda, onlara keyifli bir yolculuk yaşatmak hem müşterileri mutlu ediyor hem de çalışanlara rahat ve keyifli bir çalışma ortamı sunuyor.
Bununla ilgili yapılan bir araştırmada büyük şirketlerin tercihi, dijital dönüşümünü tamamlamış alt yükleniciler ile çalışmak yönünde olduğu tespit edilmiş.
Çünkü iş birliği yolculuklarında onlar da bu konforu yaşamak istiyorlar.
RAKİPLER… MÜŞTERİLER…. ÇALIŞANLAR… DİJİTAL DÖNÜŞÜM!
“Digital Transformation: A Road Map for Billion Dollar Organizations” raporundan.
Bu araştırmada, dünyanın değişik bölgelerindeki kurumsal yöneticilerle yapılmış ve onlara dijital dönüşüm için en çok nerede baskı hissettikleri sorulmuş.
(Birden fazla yanıt seçebilmişlerdir.)
Birinci bar müşteriler…
Dönüşümü başlatan, bu işin temeli müşteriler… Onların değişen alışkanlıkları…
Bu yeni alışkanlıkları anlamak, onlara göre özel çözümler üretmek gibi bir motivasyonla işletmeler dijital dönüşüm yoluna giriyor.
İkinci barda rakipler var.
Aslında şirketler için fazlasıyla ciddiye alınması gereken bir unsur. Çünkü siz eğer müşteriler tarafından edinilen bu yeni alışkanlıklara bir çözüm sunmazsanız mutlaka birileri çıkacak ve o müşterileri kendi portföyüne dahil edecektir. Bu rakibiniz de olabilir, yeni bir iş modeli olan biri de olabilir ve bu daha ciddi bir durumdur.
Üçüncü grafik çalışanlar.
Dönüşüm demek yeni alışkanlıklar demek, belirsizlikler demek. “ben ne olacağım” demek. Bu sebeple işletme yöneticileri/sahipleri, çalışanları dönüşüm için tetikleyici bir unsur olarak görmüyorlar.
Çalışanlara bu süreçte onları nelerin beklediğini, bundan sonra neler olacağını iyi bir şekilde anlatmak direnci kırmak ve akıllarında oluşan soru ve sorunları ortadan kaldırarak ekibin birer parçası haline getirebilmek için bir çözüm olacaktır.
Dijital dönüşüm aşağıdan yukarıya doğru değil, yukarıdan aşağıya doğru başarıyla ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilen bile eylemdir.
Yöneticiler, bu süreci stratejik ve planlı bir şekilde adım adım titizlikle tasarlamalı, bu dönüşüm projesinin arkasında çok kararlı durmalıdır.
Tabi ki bu aynı zamanda bir ekip işidir.
Covid-19 bize çok üzücü bir şekilde gösteri ki değişime ayak uyduramayanlar rakiplerine göre biraz daha fazla efor harcamak durumunda kalacaklar.
Bu noktada sürece hızlı tepki vermek oldukça önemli. Daha önceden dijital dönüşüm süreçlerini başlatan firmalar vardı, önem vermeyenler ise dijital yönetim sistemlerinin önemini şimdilerde daha iyi anlamaya başladı.