Bordro Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Bordro Nedir?
Bordro, bir işverenin, bir çalışanı için ödemiş olduğu bütün ücretleri, periyodik bir biçimde gösteren belgedir. Bu periyotlar büyük çoğunlukla aylık şeklindedir. İşveren tarafından, çalışan adına düzenlenir. Yalnızca sigortalı çalışanlar adına bordro düzenlenir.
Bordo Nereden Sorgulanır?
Eskiden yazılı dokümantasyon şeklinde olsa da, içinde bulunduğumuz dijital çağda, bordro da artık dijital ortam üzerinden oluşturulur ve E-devlet üzerinden sorgulanır.
Bordroda Neler Yer Alır?
Bordroda nelerin yer aldığı konusunda bilinmesi gereken ilk şey, oldukça karmaşık ve detaylı bir belge olduğudur. Maaş ve sigorta bilgilerinden daha fazla bilgi yer alır. Bordroda yer alan bilgilerden ilki, firmanın adıdır. Ardından, puantaj bilgileri adı verilen genişçe bir kısım karşımıza çıkar. Bordroda yer alan, firmanın adı ve işverenin imzası hariç hariç tüm bilgiler, puantaj bilgisi başlıklı alanın altında yer alır.
Puantaj Bilgisi Nedir?
Puantaj bilgileri, şirket tarafından tutulur. Bir personelin, bir çalışanın toplam mesai süresi, saat ya da gün bazında ölçülerek, çalışanın toplam maaşının hesaplanmasına, fazla ya da eksik maaş gibi durumların anlaşılmasına, karar verilmesine yardımcı olan bilgiler bütünüdür.
- Puantaj Düzenleme Ayı
- Şube
- Sigortalı Bilgileri
Puantaj bilgileri kısmının bir parçası olan sigortalı bilgileri kısmında; sigortalının sicil numarası, sigortalının adı soyadı, sigorta grubu, maaş, maaşın verildiği para birimi (TL, Euro, Dolar vs), Ödeme periyodu (Gün, hafta, ay ya da yıl ancak genellikle ay), işe başlama ve işten ayrılma tarihi, maaş ve brütten nete ödeme tutarı bilgileri yer alır.
Çalışma Bilgileri
Bu kısımda, normal kazanç ve ek çalışma olmak üzere iki kısım yer alır. Bu kısımlar da kendi içlerinde düzenlidirler. Kişinin hafta içi, hafta sonu, resmi tatil, gece mesaisi gibi dönemlerde ne kadar çalıştığı, nicelik olarak gün ve saat biriminden gösterilir. Geceleri, hafta sonları ve resmi tatillerde çalışma zorunlulukları yoksa ancak yine de ek mesai almışlarsa da bu bilgiler “ek çalışma” kısmına işlenir. Ardından bu çalışma sürelerine bağlı olarak kazanılan tutar girilir. Ücretli yıllık izin, ücretsiz izin, doktor raporu gibi bilgiler de yer alır. Eğer kişi, eksik çalıştıysa bunun nedeni belirtilir.
Ek Kazançlar, Sosyal Yardımlar ve Diğer Kesintiler
Bu bilgiler, çalışma bilgilerinin yanında ayrı bir kısımda yer alır. Kişinin mevcut çalışmasına ek olan kazançları, aldığı sosyal yardımlar ya da çalışma bilgileri kısmında belirtilen haller dışındaki kesintileri yer alır.
Sigorta Bilgileri
Yukarıda da değindiğimiz gibi, yalnızca sigortalı çalışanlar adına bordro düzenlenir. Belirlenen periyodik aralıkta kaç gün için sigorta yapıldığı, kısa çalıma gün sayısı, fazla mesai saati gibi bilgiler burada yer alır.
Toplam
Bu son kısımda, AGİ, BES gibi değerler de hesaba katılarak, kişinin brüt ve net maaşı net olarak yer alır.
Bir iş yönetim ve planlama yazılımı iWorkBetter olarak hedefimiz, sizin, çalışanlarınız ve işiniz için, işinizde kullandığınız bordro dahil her türlü bilgi ve belgeyi, proje yönetim çalışmalarınızı, müşteri yönetiminizi tek bir platforma taşıyarak şirket içi iletişim ve takibi daha düzenli ve kolay hale getirmenizdir. Daha detaylı bilgi almak için web sitemizi inceleyebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.