![](https://iworkbetter.com/wp-content/uploads/2019/11/iwb6-1200x630.jpg)
Bir Başarı Hikayesi – TEİAŞ
TEİAŞ, son zamanların popüler konusu olan dijital dönüşüm serüvenine iWorkBetter ile adım attı. Türkiye’nin elektrik sistemini uluslararası standartlarda, kaliteli, ekonomik ve güvenilir bir şekilde işletmekle yükümlü olan, Türkiye’nin elektriğini yönetirken sürekli gelişip dönüşen TEİAŞ yeni nesil yazılımlarını iWorkBetter ile geliştirmeye başladı.
Bu projelerin detaylarını TEİAŞ Bilgi İşlem Müdürü Cüneyt ÇİFTER’e sorduk.
TEİAŞ’ta böyle bir dönüşüme neden ihtiyaç duydunuz, bu dijital dönüşüm serüveni nasıl başladı?
Bu dönüşüm sürecine girmemizin birden fazla sebebi var. Bütün operasyon süreçlerimizi yönettiğimiz yazılımları ve teknoloji alt yapımızı tamamen yenilemeye başladık. Halihazırda kullanılan programların teknolojileri artık yavaş yavaş geri kalmaya başladı. Kurumun içerisinde ise parça parça bir çok programın olmasından doğan kopukluklar var. Birbirine bağlı büyük bir yapıyı yönetiyoruz ve bu yapıyı daha iyi bir teknoloji ile tek bir platforma taşımak gibi bir hedefimiz var.
En basit süreçlerden en kompleks süreçleri yönetecek olan kişilerin hiç bir zorluk yaşamadan bütün alanları yetkilerine göre kullanabilecekleri, ileri bir teknolojiyi yani iWorkBetter’ın kaynak kodlarını kullanarak aynı sitem üzerinden, mantığı aynı olan benzer ekranlar sayesinde dönüşüm sonrası eğitim süresini de minimize edebileceğimiz, bütün süreçlerimizi kapsayan bir program yazmaya başladık. Ayrıca gururlanarak söylüyorum ki programların yazılmasının ve hayata geçirilmesinin arkasında büyük bir başarı hikayesi var…
Mucize denilecek bir zamanda çok büyük işler yaptık!
Bu başarı hikayesinden biraz bahsedebilir misiniz? Ne kadar zamanda neler yapıldı?
TEİAŞ’ın hem sistem işletmeciliği hem de piyasa işletmeciliği rolü var. Enerji üreten firmalardan gelen tekliflerin alınması ve bu tekliflere göre elektrik dağılım talimatlarının verilmesi TEİAŞ’ın sorumluluğunda. Şu an bu süreci DGPYS (Dengeleme Güç Piyasası Yönetim Sistemi) programı ile yönetiyoruz.
DGPYS uzun zaman önce EPİAŞ tarafından geliştirilmiş bir yazılım. EPİAŞ özelleşince yazılım da EPİAŞ’ta kalmış oldu. Biz de kendimize ait TPYS (TEİAŞ Piyasa Yönetim Sistemi) yazılımını iWorkBetter Platformunda geliştirmeye başladık. Bu projeler küçük çaplı projeler değil ve çoğu kamu kurumu bu çapta projeler için yıllar harcıyorlar. Mesela DGPYS yazılımı yaklaşık 3 yıl kadar bir sürede geliştirildi. Biz TPYS’yi iWorkBetter platformunda 9-10 ay gibi bir sürede bitirdik. Nisan ayında canlıya geçilecekti fakat yönetmeliklerdeki bazı değişiklikler sebebi ile revizyonları üzerinde çalışıyoruz.
Bunun dışında Operasyonel Yönetim Sistemi (OYS) dediğimiz, direklerin ve hatların kayıtlarını, trafo merkezlerinin teçhizatlarını yani demirbaş kayıtlarını da tutuğumuz bir yazılım ihtiyacımız vardı. Ancak OYS’nin asıl amacı direk, hat ve trafo merkezlerinin bakım onarımlarını yönetmek, buralardan gelen arıza kayıtlarının oluşturulması, arızaların iş emirlerinin açılıp operasyon ekibinin arızaları anında gidermelerini sağlamak. İstenilen her an bu kayıtlara bağlı raporlarımızı almak… Bu konuda zamanla yarışıyoruz.
Çünkü biz Türkiye’nin elektriğini yönetiyoruz.
Operasyonel Yönetim Sisteminde ise dediğim gibi imkansızı başardık. Programın yazılması kararı alındı. Biz 1 yıl kadar süreceğini ön görüyorduk. Yazılım sektöründe dünyada adı duyulmuş firmalar sadece analizinin 4 ay süreceğini, hazır modül olsa bile 6 aydan önce canlıya geçilemeyeceğini söylediler. Sayın genel müdürümüzden 2 haftada bitmesi yönünde bir talimat geldi.
Bunu duyanlar bu gerçekleşir ise bir Türkiye rekoru olur dediler… Biz de yazılımı iWorkBetter platformunda geliştirmeye başladık.
10. gün yazılımın envanter giriş kısmı tamamlandı ve tüm Türkiye’ye açıldı.
- Bölgeler envanter kayıtlarını girerken arıza, bakım ve iş emri süreçlerini geliştirdik ve 1 hafta sonra 8. bölge ile test etmeye başladık. 30. gün tüm bölgelerin kullanımına açtık. Evet bu bir Türkiye rekoruydu.
- iWorkBetter çok güçlü bir yazılım olduğu için, sistem 4500-5000 kullanıcı ile, sayın genel müdürümüzün bütün bakım onarım ve arıza bildirimlerini raporlayarak kullanabileceği bir şekilde tamamen canlıya geçmiş oldu.
- Bunların dışında hukuk müşavirliğine ve Orman Çevre Kamulaştırmaya yazdığımız bazı programlar oldu. Sayın genel müdürümüzün istemiş olduğu tüm 5 yıllık planlı santrallerin, kurulu güçlerin üretim-tüketim değerlerinin analiz edebileceği bir program yapıyoruz ve bitirmek üzereyiz.
- TEİAŞ’ta yazdığımız şu anda kullanılan bir muhasebe programımız var. Finans biriminden gelen talep üzerine şimdi yeni bir finans modülü geliştiriyoruz. E-fatura ve e-arşiv modülünü bir an önce devreye almak istiyoruz. 200 gün sonra bütün kamu kurumları e-arşiv sistemine geçmek zorunda. E-arşiv ve e-fatura modülünü yaklaşık 1 ay içinde yeni sistemde devreye alacağız.
Bunların hepsini yine iWorkBetter platformu üzerinde yapıyoruz.
Bütün bu süreçler için neden iWorkBetter’ı tercih ettiniz? Sizler için katma değeri ne oldu?
Her şeyden önce yerli bir yazılım ve açık kaynak kodlu. Yerli ve açık kaynak kodlu olması sebebi ile daha güvenli. TEİAŞ’ta 20 ye yakın bilgisayar mühendisimiz var. Kendi kontrolümüzde, kendi mühendislerimizle kolay ve hızlı geliştirebiliyoruz. Esnek yapısı sayesinde her türlü kurumda ve işletmedeki süreçleri çok rahat karşılayabilir. Teknolojisi ileri, kullanımı kolay…
Bunlar tercih sebeplerimizin en başında gelenler.
iWorkBetter platformu kapalı bir kutu değil. Tamamen bizim personellerimizle geliştirmeye devam edip müdahale edebileceğimiz bir sistem. Kodları dışarıdan almış olsak da her aşama bize bağlı ve bütün süreçler bizim kontrolümüzde olsun isteriz. Bunun için açık kaynak kodlu yazılımların da kodlarını istiyoruz. Bizim amacımız hiç kimseye bağlı olmadan kendi yağımızda kavrulmak.
iWorkBetter ile bunu yakalayabildik.
Ben bilgisayar mühendisiyim ve 18 senelik tecrübemle şunu söyleyebilirim ki, iWorkBetter iş yazılımları geliştirmek için iyi düşünülmüş, tasarlanmış ve olgun bir platform. Geliştirme kolaylığı, ekran arayüzlerinin güzel olması ve açık kaynak kodlu olmasından dolayı üstünlükleri var. Form şablonları, listeleme şablonları, grid şablonları, raporlama, yetkilendirme, loglama… Bu dediğim şablonların hazırlanması girilen kayıtların listelerde gösterilmesi gibi kısımlar yazılımcıyı en çok uğraştıran ve gerçekten çok zaman alan yerler. Ve bu zaman kaybettirecek işleri iWorkBetter kendi içinde çözdüğü için, biz bu işlerle uğraşmadık. Tasarımı nasıl daha iyi yaparız, kullanıcılara nasıl daha iyi bir deneyim sunarız, süreçler nasıl daha iyi olmalı gibi konularla ilgilendik. Böylece bu büyük işleri kısa sürede yapabildik.
Teknolojisinin dışında, yeni proje olarak oluşturmayı düşündüğümüz eklentilere sahip.
Mesela her alana dosya eklenebiliyor. Eskiden bütün bölgelerden farklı metotlarla akım trafolarının ve arızaların fotoğraflarını çekip gönderiyorlardı. Şimdi direk sisteme yükleniyor. Her bir gridin üzerinden rapor ve grafik alınıyor olması, logların tutulması, eğitimler kısmı, chat sistemi… Bu ve bir çok özellik daha. Biz bunlar için hiç bir farklı yazılım geliştirmedik. Bunlar iWorkBetter’ın zaman içerisinde geldiği olgunluk sayesinde bize otomatik olarak gelmiş oldu.
Önemli özelliklerden birisi de chat sistemi… Bakıldığı zaman küçük bir özellik gibi görünüyor. Ancak bizim için öyle değil. Biliyorsunuz ki TEİAŞ’ın büyük bir saha operasyonu var. Bu sebeple chat sistemi yeni bir proje kapsamında yazılması gerken ve yazmayı düşündüğümüz bir şeydi. Operasyonel Yönetim Sisteminde bölgelerle temas telefonla sağlanıyordu. Şu anda bu chat sistemi üzerinden haberleşiyorlar ve böylece telefon trafiğini ortadan kaldırmış olduk. Söz uçar yazı kalır… Bu eklenti olmasaydı biz oturup bu sistemi yeni bir proje olarak yazacaktık. Kaynak israfı, zaman israfı. Hazır gelmiş bir modülü kullanmaya başladık.
Bölgelerle görüştüğümüz zaman ekranların güzel ve kullanımının kolay olduğundan bahsederek bize teşekkür ettiler. Kullanıcı geri dönüşlerine bakacak olursak da kullanıcı dostu olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bunun kanıtı olarak da Operasyonel Yönetim Sistemini ilk devreye aldığımızda 1 haftada 300.000 kayıt girdik. Bu bizim için oldukça önemli. Biz zamanla yarışan işler yapıyoruz.
Böyle ayrıcalıklı eklerin olması beğeniyi arttırıyor. Bunlar küçük noktalar olmasına ramen programın kabullenilmesini sağlayan çok büyük şeyler.
TEİAŞ’ın gelecekteki projeleri nelerdir ve iWorkBetter bu projelerin neresinde?
Gelecek için güzel planlarımız var. Hem şu anda var olan yazılımlar üzerinde hem de yeni geliştirilen yazılımlar üzerinde. Her an yeni bir proje çıkabiliyor.
Bir örnek verecek olursam, TEİAŞ’ta şöyle bir sistem gerekli; Santral bazında görebileceğimiz Türkiye’deki toplam kurulu gücümüz, bu yıl ne kadar ürettik ve bunun aylara göre dağılımı, hangi iller hangi ayda ne kadar tüketilmiş, en çok üreten ilimiz, hangi aylarda ne kadar üretilmiş, 2018 yılında il bazında planlanmış santraller… Bunları görmek istiyoruz.
iWorkBetter ile konuştuk, 1 haftada bu istatistikleri alabileceğimiz yazılımı bitirdik. Hatta istenen programın çok daha üzerinde bir şey hazırlayarak genel istatistik alt yapısını yazdık. Artık raporları alabildiğimiz gibi haritada da görebileceğiz. Yani istenilen tek bir konuya yönelik değil, bütün istatistiklerin alınabileceği bir program çözümü sunacağız.
Durum bu şekilde olunca yeni geliştirilecek programları iWorkBetter platformunda geliştirmek istiyoruz. Gelecekte inşallah daha da güzel işler yapacağız. Biz tam not verdik.
Teknolojik ayrıcalıklardan daha önemli olarak yazılımın yerli olmasının birinci tercih sebeplerinizden olduğunu ifade etmiştiniz. Yerli ve milli ERP hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bütün işleri tek bir merkeze bağlı yapmak konusunda bazı yaptırımlar üzerinde konuşuluyor. Bu merkezin tabanın ne olacağına çok iyi karar vermemiz gerekiyor. Bence yapılanmayı oluştururken de yerli bir yazılım tercih etmek gerekli. Her fırsatta altı çizilecek en önemli madde bu “Yerli ERP”.
Bizim için her şeyin başında güvenlik geliyor. Dışardan aldığımız yazılımların kodlarının içinde ne var bilmiyoruz. Veri güvenliğinden şüphe ediyorum. Bilgi güvenliğinin yanı sıra ekonomik boyutu da var. Kaynaklarımızın dışarıya akmaması için hatta yazılım ihracatının da yapılabilmesi için kamu kurumları olarak yerli yazılımları desteklemeliyiz. Biz bu konuları artık içimizde çözmeliyiz ki Türk mühendislerimizin bunu hakkını vererek yapabileceklerini göstersinler. Biz görmüş ve tecrübe etmiş olduk.
Hiç kimseye ihtiyaç duymadan bu platformda kendi yazılımlarımızı geliştirebilmeliyiz. Bütün kodlarına müdahale edebildiğimiz arka tarafta neyin nasıl çalıştığını bildiğimiz bir yazılım ve kimseye bağımlı olmadan kendi içimizde çözebiliyor olmamız bir kurum için en uygun yöntemdir.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
OYS ve TPYS projelerinde, dünyada adı duyulmuş firmaların imkansız dediği bir şeyi kimsenin olmasına ihtimal vermediği bir işi başarıyla tamamladık, geri kalan süreçleri de aynı çizgide yürütüyoruz. Çok güzel bir sistem kurduk. Sayın genel müdürümüz de beğenileri ile teşekkürlerini iletti. Zaten yazılım müdürlüğü olarak bu görevimiz. Güzel bir şekilde gidiyoruz. iWorkBetter’ın tanıdığı kolaylıklar vasıtasıyla şu anda en gözde genel müdürlüklerden birisi olduğumuz konuşuluyor.
iWorkBetter platformunun, ekibinin ve TEİAŞ personelinin karşılıklı birbirlerini besleyerek çalışmalarının sonucunu herkesten gelen teşekkürlerle almış olduk. Birbirimize çok emeğimiz geçti ve hep beraber güzel bir yere getirdik. Biz fayda gördüğümüz, başarılı olduğumuz her ürünün arkasındayız. TEİAŞ referans alınan bir kurumdur. Bu platform TEİAŞ’ta rüştünü ispatlamıştır. TEİAŞ olarak her platformda iWorkBetter platformu üzerinde kurduğumuz programlarımızın başarısından bahsediyoruz.